Lucrarea “StudiulChina”, efectuată de dr. T. ColinCampbell şi publicată în anul 2004 în Statele Unite, este considerată la
ora actuală drept “cel mai complet studiu
despre nutriţie realizat vreodată, cu implicaţii extraordinare asupra dietei,
pierderii în greutate şi sănătăţii pe termen lung”.
New York Times, prestigioasa publicaţie
americană, publica la apariţia sa aceste rânduri: “Descoperirile din cel mai cuprinzător studiu efectuat vreodată pe tema
corelaţiei dintre dietă şi riscul de apariţie a bolilor pun sub semnul
întrebării dogmele alimentare”.
David Klein, editor la revista Living Nutrition
Magazine o recomandă astfel: “StudiulChina este cea mai importantă carte pe tema alimentaţiei şi sănătăţii publicată
în ultimii 75 de ani. Orice om ar trebui s-o citească, iar cartea ar trebui
predată în cadrul programelor de nutriţie din universităţi. Lectura ei este
uimitoare. Ştiinţa nu lasă loc de îndoieli. Integritatea şi angajamentul doctorului Campbell faţă de o
educaţie nutriţională corectă transpar din întreaga carte”.
Cine este autorul cărţii “Studiul China”?
Dr. T Colin Campbell, supranumit şi “Einstein al nutriţiei” este considerat în prezent un gigant
al nutriţiei şi a scris această carte dupa cercetări de zeci de ani în domeniul
nutriţiei. El este un cercetător ştiinţific de reputaţie
internaţională, profesor la catedra de biochimie şi nutriţie a Universitătii
din Virginia. Lucrarea sa “Studiul China” reuneşte
zeci de cercetări ştiinţifice desfăşurate, timp de aproximativ 27 de ani, sub
patronajul Institutului National pentru Sănătate din SUA şi al Institutului
American pentru Cercetarea Cancerului, care au finanţat aceste cercetări.
“Studiul China” şi remediile împotriva bolilor civilizaţiei moderne
În
cadrul acestei lucrări, autorul demonstrează existenţa unei relaţii evidente între modul în care ne
hrănim şi apariţia bolilor, mai ales a bolilor degenerative precum
cancerul, diabetul, bolile cardiace, bolile autoimune sau afecţiunile neuropsihice. Chiar în perioada în care dr. Campbel îşi
începuse studiile privind corelaţia dintre alimentaţie şi apariţia cancerului,
mama soţiei sale a murit de cancer de colon, la vârsta de doar 51 de ani.
Marcat de acest caz, savantul american a luat hotărârea decisivă a carierei
sale: "Voi întreprinde tot ce va fi
necesar pentru a înţelege mai bine această boala îngrozitoare... cancerul".
De ce China?
Chou
EnLia, Primul ministru al Republicii Populare Chineze, a fost spitalizat în anul
1974, având cancer al vezicii urinare, o boala teribilă. La cererea sa, înainte
de a muri, a fost conceput un vast studiu naţional despre cancer numit ulterior “Atlasul Cancerului din China”, atlas care cuprindea rata mortalităţii
cauzate de boli diferite, dintre care douăsprezece tipuri de cancer. Au fost
analizate cazurile a peste 880 milioane de chinezi, din
24.000 de districte din China. În cadrul acestui studiu uriaş au contribuit
aproximativ 650.000 de lucrători sanitari, iar rezultatul a fost un grandios
atlas color, care prezenta diferenţiat zonele în care cancerul era frecvent
întâlnit, în comparaţie cu zonele unde cancerul era aproape inexistent.
La
începutul anilor '80, cand acest atlas a fost descoperit de cercetătorii
americani, aceştia au intuit că descoperiseră cea mai vastă cercetare
biomedicală din lume, o veritabilă comoară medicală a umanităţii. Faptul
surprinzător şi motivant în cercetările savanţilor americani a fost
înregistrarea variaţiilor geografice foarte mari ale ratei cancerului, întrebare
la care şi-au dorit să afle un răspuns plauzibil.
Concluzii ştiinţifice uimitoare
Concluziile
ulterioare la care s-a ajuns au avut un impact puternic pentru cercetarea
medicală din domeniul nutriţiei. S-a evidenţiat astfel că în zonele în care cancerul era cel mai puţin întâlnit, consumul alimentelor
de origine animală era foarte redus (mai multe fibre, cereale şi proteine
vegetale) comparativ cu zonele unde rata cancerului era mult ridicată iar consumul
de grăsimi, mai ales de grăsimi animale, era debordant. Concluzia acestora a
fost foarte clară: dezvoltarea tumorilor
canceroase este intim influenţată de cantitatea de alimente de origine animală
pe care le consumăm.
În
consecinţă, cancerul, această maladie teribilă a societăţii moderne, ar putea fi
prevenit şi controlat prin reducerea
aportului de proteine animale (carne, lapte, ouă şi grăsimi), care îl
determină să avanseze şi prin creşterea
aportului de alimente anti-cancerigene (legume şi fructe proaspete,
seminţe, hrană cât mai vie şi cât mai puţin procesată termic, fără aditivi şi
coloranţi alimentari).
Aceste
cercetări ştiinţifice la care a participat dr. T. Colin Campbell au constituit şi pentru el însuşi o transformare
radicală a dietei şi implicit a stilului de viaţă.
Iată ce declară
savantul în acest sens: "Cu 15 ani în
urmă am încetat să mai mănânc carne şi aproape orice fel de aliment de origine
animală, inclusiv (cu rare ocazii) produse lactate. Colesterolul meu a scăzut
şi chiar dacă am îmbătrânit, ma simt foarte bine fizic şi am cu 20 kg mai puţin
ca la 30 de ani. De la un băieţandru care bea 2 l de lapte pe zi, iar apoi un
tânăr intelectual care îşi bătea joc de vegetarieni, am făcut o cotitură
decisivă în viaţa mea. Azi mănânc doar legume şi fructe".Cartea Studiul China poate fi achizitionata de AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu