vineri, 28 septembrie 2012

Cura cu prune


    Binecunoscutele prune este o excelenta sursă naturală de vitamine şi minerale contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului şi cresc imunitatea organismului. Pot fi consumate crude în cure de două-trei săptămâni.
    Prunele sunt bogate în vitamina A, B1, B2, mai puţin vitamina C, conţin apa aproximativ 80%, zaharuri, protide, celuloză, sodiu, potasiu, calciu, mangan, fier. Potasiul contribuie la normalizarea celulelor sistemului nervos şi tot el, ajută la înlăturarea stării de oboseală şi păstrează intelectul vioi.
   Prunele au proprietăţi depurative, laxative, antipiretice, antihelmitice, stimulente nervos, emoliente şi decongestionante hepatice.
    Prunele cresc peistaltismul intestinal uşurând astfel tranzitul prin lubrefiere şi relaxează ţesuturile diminuând starea de inflamaţie. Se pot consuma cu 30 de minute înainte de mesele principale sau se poate folosi şi sucul proaspăt de prune.
     Se pot face cure de 3 zile pe săptămână în afecţiunile ca : hipertensiune, obezitate, arterioscleroză şi reumatism. În aceste trei zile se consumă doar prune.
    Mai sunt recomandate în constipaţie, intoxicaţii alimentare, gută, anemie, surmenaj, colici biliare, dischinezie biliară şi hemoroizi.
     Pot fi folosite pentru efectele lor diuretice şi laxative şi pentru decongestionarea ficatului, în acest caz se poate folosi decoctul de prune uscate, două căni pe zi.
       În afara beneficiilor lor terapeutice prunele pot fi folosite şi în cosmetică pentru tenurile cu pori deschişi. Se zdrobesc şi se aşează pe faţă, se realizează astfel o mască astringentă, timp de 20 de minute. Apoi faţa se clăteşte cu apă călduţă. 

Niciun comentariu: