Alimentaţia
corectă: cele 8 principii ale alimentaţiei şi sănătăţii
Studiind
nutriţia umană de aproape o jumătate de secol, într-o manieră
foarte riguroasă şi complexă, dr. Campbell a evidenţiat câteva
principii fundamentale în cartea sa “StudiulChina”.
Alegerile noastre legate
de alimentaţie au un impact incredibil nu doar asupra metabolismului
nostru, ci şi asupra declanşării, evoluţiei sau vindecării
bolilor, asupra energiei noastre, asupra activităţii noastre
fizice, asupra bunăstării noastre emoţionale şi mentale şi
asupra mediului înconjurător.
Dr. Campbell afirmă că
beneficiile unui stil de viaţă sănătos şi implicit a unei
alimentaţii sănătoase sunt enorme. El subliniază faptul că
adoptând un astfel de stil de viaţă:
- putem trăi mai mult
- putem arăta şi ne putem simţi mai bine
- putem avea mai multă energie
- putem pierde în greutate în mod armonios
- putem reduce valoarea colesterolului în sânge
- putem preveni şi chiar vindeca bolile de inimă
- putem reduce riscul de cancer la prostată, la sân şi alte tipuri de cancer
- putem preveni şi trata diabetul
- putem evita multe intervenţii chirurgicale inutile
- putem reduce în mare măsură nevoia de medicamente
- ne putem feri de accidentele cerebrale
- putem preveni pietrele la rinichi
- putem reduce tensiunea sângelui
- şi multe altele...
Dr.Campbell menţionează “Acestea
sunt doar câteva dintre beneficii, iar tu poţi beneficia de toate.
Ce preţ trebuie să să plăteşti pentru a te bucura de ele? Unul
relativ mic: tot ce trebuie să
faci este să îţi schimbi dieta alimentară.
Personal, nu cred că există ceva mai uşor de făcut şi care să
necesite un efort atât de mic pentru a obţine beneficii atât de
mari.”
Dr.Campbell a sintetizat în cartea sa, “StudiulChina” opt principii referitoare la corelaţia dintre alimentaţie,
sănătate şi boală şi care conform spuselor sale, ar trebui să
constituie “fundamentul noilor acţiuni
în domeniul ştiinţei, al felului în care tratăm bolnavii, a
felului în care ne hrănim, a felului în care ne gândim la starea
noastră de sănătate şi al felului în care percepem lumea“.
Principiul
nr. 1: “Nutriţia
reprezintă acţiunea combinată a nenumărate substanţe din
alimente. În acest context, întregul înseamnă mai mult decât
suma aritmetică a părţilor.” Organismul uman este special
creat pentru a beneficia de totalitatea substanţelor chimice din
alimente, eliminându-le pe unele şi utilizându-le pe altele –
aşa cum socoteşte el de cuviinţă, fiind recunoscut faptul că
organismul uman are propria lui inteligenţă şi sisteme de apărare
foarte bine puse la punct.
Principiul
nr. 2: „Suplimentele cu vitamine nu constituie un panaceu universal
pentru o sănătate bună.” Dr. Campbell subliniază în acest
sens faptul că substanţele nutritive devin cu adevărat benefice
atunci când sunt consumate din alimente, în stare pură, naturală,
şi nu din suplimente sintetice.
Principiul
nr. 3: “În alimentele de
origine animală nu există nici o substanţă nutritivă care să nu
se regăsească inclusiv în plante, dar superioară calitativ.”
Dr. Campbell indică faptul că principiile nutritive conţinute
de sursele vegetale sunt de o calitate net superioară şi sunt uşor
asimilabile de organismul uman, fără a lăsa în acesta reziduuri
toxice.
Principiul
nr. 4: „În sine, genele nu pot determina apariţia bolii. Ele nu
operează decât dacă sunt activate (dacă devin manifeste), iar
dieta joacă un rol esenţial în stabilirea genelor care se vor
activa (bune sau rele).” Atât timp cât genele nu sunt
activate, ele rămân inoperante din punct de vedere biochimic. Ce
anume face ca unele gene să rămână inactive, iar altele să
devină active? Răspunsul este simplu: mediul exterior şi în
special alimentaţia.
Principiul
nr. 5: „Alimentaţia poate controla în mare măsură efectele
adverse ale substanţelor chimice toxice.” Alimentaţia este
principalul factor care determină dacă boala va genera efecte
negative sau nu. O alimentaţie bazată preponderent sau chiar total
pe hrană vie, în mare măsură neprelucrată termic, permite
neutralizarea efectelor negative ale poluanţilor şi aditivilor
chimici.
Principiul
nr. 6: „Alimentaţia care poate preveni boala în stadiile ei
timpurii (de dinainte de diagnosticare) poate de asemenea stopa sau
vindeca boala în stadiile ei ulterioare (de după diagnosticare).”
În urma studiilor sale de zeci de ani în domeniu, Dr. Campbell
afirmă “Eu cred că un dram de
prevedere poate conta mai mult decât un tratament întreg şi cu cât
cineva începe mai devreme în viaţă să consume alimentele ideale,
cu atât mai bună va fi starea sa de sănătate. Chiar şi în cazul
celor care poartă deja povara bolii, nu trebuie să uităm că
alimentaţia poate juca un rol absolut esenţial.”
Principiul
nr. 7: „Alimentaţia care se dovedeşte cu adevărat benefică
pentru o anumită boală cronică va avea efecte la fel de benefice
şi în ceea ce priveşte alte boli. Pe scurt, ea va influenţa în
bine starea de sănătate la modul general.” O alimentaţie cât
mai sănătoasă, formată în principal din alimente vii şi
proaspete, asigură o stare de sănătate îndelungată pe tot
parcursul vieţii.
Principiul
nr. 8: „Alimentaţia corectă îmbunătăţeşte starea de sănătate
în toate domeniile existenţei noastre. Toate aspectele stării de
sănătate sunt interconectate.” În viziunea doctorului
Campbell, consumul alimentelor reprezintă poate cel mai intim
contact cu lumea în care trăim, căci ceea ce mâncăm devine parte
integrantă din corpul nostru, însă este la fel de important să
înţelegem că activităţile fizice, precum şi sănătatea noastră
emoţională şi mentală sunt interconectate, determinând starea
noastră globală de sănătate.
Trebuie
să devenim conştienţi că atât hrana, cât şi gândurile şi
emoţiile noastre sunt un tot interconectat care determină atât
starea noastră de bine şi de sănătate, cât şi starea de boală
şi de degradare a corpului. Suntem singurii responsabili de
sănătatea noastră, întrucât aceasta reflectă în mod fidel
alegerile noastre interioare referitoare la modul de viaţă.
În
încheierea capitolului în care a prezentat aceste principii pentru
o viaţă şi alimentaţie sănătoasă, Dr. Campbell concluzionează:
“Beneficiile înţelegerii acestor principii sunt
cuprinzătoare şi profunde, putându-i afecta în egală măsură pe
indivizi, societatea în ansamblul ei, natura din jurul nostru şi
întreaga planetă.”
Cartea Studiul China poate fi achizitionata de AICI
Cartea Studiul China poate fi achizitionata de AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu