vineri, 1 februarie 2013

Studiul China, partea a 2 a

Alimentaţia corectă: cele 8 principii ale alimentaţiei şi sănătăţii


Studiind nutriţia umană de aproape o jumătate de secol, într-o manieră foarte riguroasă şi complexă, dr. Campbell a evidenţiat câteva principii fundamentale în cartea sa StudiulChina”.
Alegerile noastre legate de alimentaţie au un impact incredibil nu doar asupra metabolismului nostru, ci şi asupra declanşării, evoluţiei sau vindecării bolilor, asupra energiei noastre, asupra activităţii noastre fizice, asupra bunăstării noastre emoţionale şi mentale şi asupra mediului înconjurător.
Dr. Campbell afirmă că beneficiile unui stil de viaţă sănătos şi implicit a unei alimentaţii sănătoase sunt enorme. El subliniază faptul că adoptând un astfel de stil de viaţă:
  • putem trăi mai mult
  • putem arăta şi ne putem simţi mai bine
  • putem avea mai multă energie
  • putem pierde în greutate în mod armonios
  • putem reduce valoarea colesterolului în sânge
  • putem preveni şi chiar vindeca bolile de inimă
  • putem reduce riscul de cancer la prostată, la sân şi alte tipuri de cancer
  • putem preveni şi trata diabetul
  • putem evita multe intervenţii chirurgicale inutile
  • putem reduce în mare măsură nevoia de medicamente
  • ne putem feri de accidentele cerebrale
  • putem preveni pietrele la rinichi
  • putem reduce tensiunea sângelui
  • şi multe altele...
Dr.Campbell menţionează Acestea sunt doar câteva dintre beneficii, iar tu poţi beneficia de toate. Ce preţ trebuie să să plăteşti pentru a te bucura de ele? Unul relativ mic: tot ce trebuie să faci este să îţi schimbi dieta alimentară. Personal, nu cred că există ceva mai uşor de făcut şi care să necesite un efort atât de mic pentru a obţine beneficii atât de mari.”
Dr.Campbell a sintetizat în cartea sa, StudiulChina” opt principii referitoare la corelaţia dintre alimentaţie, sănătate şi boală şi care conform spuselor sale, ar trebui să constituie “fundamentul noilor acţiuni în domeniul ştiinţei, al felului în care tratăm bolnavii, a felului în care ne hrănim, a felului în care ne gândim la starea noastră de sănătate şi al felului în care percepem lumea“.
Cele opt principii enunţate de Dr. Campbell sunt următoarele:
Principiul nr. 1: Nutriţia reprezintă acţiunea combinată a nenumărate substanţe din alimente. În acest context, întregul înseamnă mai mult decât suma aritmetică a părţilor.” Organismul uman este special creat pentru a beneficia de totalitatea substanţelor chimice din alimente, eliminându-le pe unele şi utilizându-le pe altele – aşa cum socoteşte el de cuviinţă, fiind recunoscut faptul că organismul uman are propria lui inteligenţă şi sisteme de apărare foarte bine puse la punct.


Principiul nr. 2: „Suplimentele cu vitamine nu constituie un panaceu universal pentru o sănătate bună.” Dr. Campbell subliniază în acest sens faptul că substanţele nutritive devin cu adevărat benefice atunci când sunt consumate din alimente, în stare pură, naturală, şi nu din suplimente sintetice.
Principiul nr. 3: În alimentele de origine animală nu există nici o substanţă nutritivă care să nu se regăsească inclusiv în plante, dar superioară calitativ.” Dr. Campbell indică faptul că principiile nutritive conţinute de sursele vegetale sunt de o calitate net superioară şi sunt uşor asimilabile de organismul uman, fără a lăsa în acesta reziduuri toxice.
Principiul nr. 4: „În sine, genele nu pot determina apariţia bolii. Ele nu operează decât dacă sunt activate (dacă devin manifeste), iar dieta joacă un rol esenţial în stabilirea genelor care se vor activa (bune sau rele).” Atât timp cât genele nu sunt activate, ele rămân inoperante din punct de vedere biochimic. Ce anume face ca unele gene să rămână inactive, iar altele să devină active? Răspunsul este simplu: mediul exterior şi în special alimentaţia.
Principiul nr. 5: „Alimentaţia poate controla în mare măsură efectele adverse ale substanţelor chimice toxice.” Alimentaţia este principalul factor care determină dacă boala va genera efecte negative sau nu. O alimentaţie bazată preponderent sau chiar total pe hrană vie, în mare măsură neprelucrată termic, permite neutralizarea efectelor negative ale poluanţilor şi aditivilor chimici.
Principiul nr. 6: „Alimentaţia care poate preveni boala în stadiile ei timpurii (de dinainte de diagnosticare) poate de asemenea stopa sau vindeca boala în stadiile ei ulterioare (de după diagnosticare).” În urma studiilor sale de zeci de ani în domeniu, Dr. Campbell afirmă Eu cred că un dram de prevedere poate conta mai mult decât un tratament întreg şi cu cât cineva începe mai devreme în viaţă să consume alimentele ideale, cu atât mai bună va fi starea sa de sănătate. Chiar şi în cazul celor care poartă deja povara bolii, nu trebuie să uităm că alimentaţia poate juca un rol absolut esenţial.
Principiul nr. 7: „Alimentaţia care se dovedeşte cu adevărat benefică pentru o anumită boală cronică va avea efecte la fel de benefice şi în ceea ce priveşte alte boli. Pe scurt, ea va influenţa în bine starea de sănătate la modul general.” O alimentaţie cât mai sănătoasă, formată în principal din alimente vii şi proaspete, asigură o stare de sănătate îndelungată pe tot parcursul vieţii.
Principiul nr. 8: „Alimentaţia corectă îmbunătăţeşte starea de sănătate în toate domeniile existenţei noastre. Toate aspectele stării de sănătate sunt interconectate.” În viziunea doctorului Campbell, consumul alimentelor reprezintă poate cel mai intim contact cu lumea în care trăim, căci ceea ce mâncăm devine parte integrantă din corpul nostru, însă este la fel de important să înţelegem că activităţile fizice, precum şi sănătatea noastră emoţională şi mentală sunt interconectate, determinând starea noastră globală de sănătate.
Trebuie să devenim conştienţi că atât hrana, cât şi gândurile şi emoţiile noastre sunt un tot interconectat care determină atât starea noastră de bine şi de sănătate, cât şi starea de boală şi de degradare a corpului. Suntem singurii responsabili de sănătatea noastră, întrucât aceasta reflectă în mod fidel alegerile noastre interioare referitoare la modul de viaţă.
În încheierea capitolului în care a prezentat aceste principii pentru o viaţă şi alimentaţie sănătoasă, Dr. Campbell concluzionează:Beneficiile înţelegerii acestor principii sunt cuprinzătoare şi profunde, putându-i afecta în egală măsură pe indivizi, societatea în ansamblul ei, natura din jurul nostru şi întreaga planetă.”

Cartea Studiul China poate fi achizitionata de AICI   

Niciun comentariu: