CĂTINA
Cătina (Hipophae rhamnoides), una dintre speciile vegetale cele mai rezistente din lume, este un arbust cu fructe mărunte, portocalii, puţin pretenţios la condiţiile de sol şi precipitaţii, rezistand atat secetei cat si frigului iernii.
Unde găsim cătina
Cătina o găsim din Carpaţi şi până în Himalaya, la altitudini de 5000 metri, rezistând pe ramuri fără să-şi piardă proprietăţile terapeutice nici la geruri de minus 40 de grade Celsius, sub zăpezi de 1 metru.
Ce putem folosi de la cătină
De la cătină se pot folosi scoarta, ramurile, frunzele si fructele.Frunzele de cătină
Frunzele de cătină conţin majoritatea vitaminelor şi mineralelor necesare organismului uman, fiind o adevărată farmacie naturala.Scoarţa şi ramurile de cătină
Puţini ştiu, că şi scoarţa de pe ramuri are efecte astringente, antiseptice şi remineralizante puternice, iar rădăcinile sunt un stimulent imunitar foarte eficace.Din scoarţă şi ramuri de cătina putem prepara : pulbere, tinctura, decoct, preparat dezinfectant. Pulberea se obţine din scoarţa cătinei care se lasă la uscat timp de două săptămâni, după care se macină prin râşniţă electrică de cafea. Se administrează câte o jumătate de lingură de 4 ori pe zi. Tinctura se obţine din 7 linguri de praf de coajă ce se pun într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 grade, se lasă la macerat 15 zile, apoi se strecoară. Se recomandă a se lua de 3 ori pe zi câte o linguriţă diluată în 100 ml apă. Se poate aplica şi extern, dacă este tolerată, pe răni, ca cicatrizant. Decoctul se obţine din ramurile de cătină, se pun mărunţite într-o jumătate de litru de apă şi se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară. Ce se obţine se pune deoparte, iar ramurile se toacă şi se fierb timp de 20 de minte la foc mic, după care se strecoară şi se lasă la răcit. În final se amestecă cele două preparate care se poate consuma pe parcursul unei zile.
Fructele de cătină
Fructele de cătina se pot prepara sub formă de suc proaspăt, sirop, pulbere de fructe uscate şi ulei de cătină.Sucul de cătină
Fructele de cătină proaspăt culese se spală cu apă rece, se zdrobesc cu mixerul sau prin maşina de tocat, obţinându-se astfel un suc gros, de culoare portocalie, care se consumă în 24 de ore de la preparare. Se pot lua 2-3 linguri de 4 ori pe zi, diluat cu suc de mere.Siropul de cătină
Pentru sirop se amestecă jumătate de litru de suc cu o jumătate de litru de miere. Apoi se omogenizează și se păstrează într-o sticlă ermetic închisă, la frigider. Se iau câte 4-6 linguri pe zi, în cure cât mai lungi.Pulberea de cătină
Fructele uscate se macină cu o râșniță electrică de cafea obtinându-se astfel o pulbere, care este un bun vitaminizant și remineralizant. Se pot lua câte o linguriță de 4 ori pe zi.Uleiul de cătină
Uleiul de cătină poate fi găsit doar în magazinele Plafar și în farmacii, fiind extras de o aparatură specială. Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, minimum 3 săptămâni.În tratamentele interne, Catina este recomandată pentru :
Energizant şi fortifiant
- in perioadele in care suntem slabiti, devitalizati dar si in perioadele reci ale iernii, Catina este un excelent energizant şi fortifiant al organismului.Unul dintre remediile naturale ale cătinei este un energizant şi un fortifiant al organismului în perioadele reci.
Un comentariu:
Am inteles ca acest ulei de catina trebuie sa fie obtinut prin presare mecanica pentru a pastra proprietatile
Trimiteți un comentariu