marți, 11 decembrie 2012

Aloe Vera – o plantă cu virtuţi vindecătoare de excepţie

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi

Denumită de către chinezi remediul armoniei”, apreciată de către populaţiile ruse ca fiind elixirul tinereţii” şi folosită încă din antichitate de către egipteni care o numeau “planta nemuririi”, planta de Aloe Vera (Aloe Barbadensis) este recunoscută de secole ca având reale proprietăţi vindecătoare, fiind folosită în prezent în numeroase scopuri terapeutice.
Planta de Aloe este numită în India kumari” care înseamnă zeiţă în limba sanscrită. Ea este utilizată de secole de către femeile indiene pentru a-şi menţine frumuseţea şi pentru a preveni îmbătrânirea datorită proprietăţilor sale de energizare şi tonifiere a ţesuturilor.
Celebrele regine egiptene Cleopatra şi Nefertiti apreciau în mod deosebit Aloe Vera, folosindu-i sucul pentru îmbăiere şi în ritualurile de înfrumuseţare.

Scurt istoric şi descrierea plantei de Aloe Vera

Cele mai vechi însemnări despre Aloe Vera au fost descoperite pe tăbliţele de lut sumeriene, iar dovezi asupra folosirii sale au fost găsite în majoritatea culturilor antice.
Planta de Aloe Vera este originară din nordul şi estul Africii şi a fost introdusă şi cultivată în Peru, Peninsula Arabia, Insulele Canare, Chile, Puerto Rico şi Mexic.
Aloe Vera este o plantă perenă, cu frunze verzi şi suculente, având o lungime de aproximativ 50 cm; frunzele sunt compuse din trei straturi: un strat protector exterior, un strat fibros aflat sub primul strat şi un miez gelatinos care se foloseşte în majoritatea produselor care conţin Aloe Vera.

Componentele active conţinute de Aloe Vera

            Aloe Vera - un adevărat cocktail de hormoni vegetali

Planta de Aloe Vera conţine peste 240 de substanţe active, printre care se numără 18 aminoacizi, vitamine, minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc şi cupru), săruri minerale, fitosteroli – care au acţiune antiinflamatorie, bradikininaza – o enzimă care ajută la reducerea inflamării, un adevărat cocktail de hormoni vegetali care stimulează creşterea celulară şi cicatrizarea, precum şi mucopolizaharide care sunt responsabile de hidratarea celulară.

Proprietăţile vindecătoare ale plantei de Aloe Vera

În ultimii 30 de ani, s-au întreprins în multe laboratoare medicale din lume studii serioase în privinţa plantei de Aloe Vera. Aloe Vera, considerată de medici şi nutriţionişti din lumea întreagă o adevărată plantă miracol, a fost inclusă în vaste studii clinice. Aloe Vera şi proprietăţile sale vindecătoare continuă să uimească datorită multitudinii sale de acţiuni terapeutice.

            Aloe Vera – efecte notabile în prevenirea cancerului şi a leucemiei

În anul 1989 o echipă de cercetători japonezi au publicat un amplu studiu, în care arată ca Aloe Vera conține cel puțin trei agenți antitumorali: emodina, manoza și lecitina. Concluzia acestui studiu a fost că tratamentele care includ Aloe Vera pot ține sub control cancerul pulmonar, au efecte notabile în cazuri de leucemie și sarcom şi este de asemenea un aliat eficient în prevenirea tumorilor.

            Aloe Vera – un stimulator imunitar de excepţie

Compusul esenţial din Aloe Vera este glucomannanul (o fibră solubilă), care are reale proprietăţi antivirale, imunostimulatoare şi de refacere a măduvei osoase. Studiul remarcabil efectuat în legătură cu efectele sale asupra sistemului imunitar, de către dr. J.C. Pitman, în 1992, arăta faptul că glucomannanul din Aloe are efect direct asupra sistemului imunitar stimulând macrofagele, care sunt nişte leucocite speciale care înghit bacteriile şi reziduurile.

            Aloe Vera – detoxifiant şi purificator al întregului organism

Dr. Gillian McKeith, nutriţionist internaţional de excepţie, dedică un capitol întreg plantei de Aloe Vera, în cartea sa intitulată “Hrană vie pentru sănătate”. Bazate pe studii proprii în cadrul clinicii pe care o conduce, concluziile temeinic documentate ale Dr. Gillian McKeith arată că Aloe Vera are înainte de toate un important rol de detoxifiere şi purificare a organismului. Ea indică faptul că Aloe Vera este foarte utilă în eliminarea si reglarea nivelului toxinelor microbiene şi a toxicităţii intestinale. Este recunoscut faptul că majoritatea bolilor îşi au cauza într-un colon intoxicat în care s-au depus toxine şi sedimente neeliminate; Dr. Gillian McKeith subliniază în acest sens că Aloe Vera, “acest aliment viu” poate ajuta considerabil la detoxifierea colonului şi la dezvoltarea de către organism a propriilor surse de bacterii benefice.

Tratamentele cu Aloe Vera au de asemenea o acţiune remarcabilă asupra ficatului, îmbunătăţesc digestia, refac ţesuturile deteriorate şi sporesc fluxul liber de energie prin toate organele.

Principalele acţiuni ale plantei de Aloe Vera

Aloe Vera este folosită cu succes în următoarele afectiuni:

- aloe vera stimuleaza şi fortifica sistemul imunitar;
- aloe vera previne cancerul şi bolile autoimune;
-  aloe vera stimulează regenerarea celulară;
- probleme digestive: colită, colon iritabil, constipaţie, diaree;
- malabsorbţie, ajută în dezechilibre grave ale bacteriilor benefice din intestin;
- aloe vera regleaza metabolismul; obezitatea;
- diabet zaharat tip 1 şi 2;
- hepatite virale; herpes;
- oboseală cronică;
- ulcer gastro-duodenal;
- dureri musculare;
- sinuzită şi astm;
- psoriazis, erupţii şi pete pe piele;
- arsuri, tăieturi, răni, înţepături de insecte.

Cum se folosește planta de Aloe Vera

Aloe Vera poate fi folosită cu succes sub formă de: gel, capsule, suc, pudră, tincturi alcoolice şi desigur frunza propriu-zisă din care se extrage gelul ce poate fi aplicat local în caz de arsuri, răni, tăieturi.
Aloe Vera poate fi cultivată chiar şi în apartamente unde trebuie expusă la lumină, iar în timpul verii necesită udare din abundenţă. 

• Uz intern Aloe Vera: 

 întăreşte şi fortifică toate organele şi țesuturile; este un miracol pentru ficat; activează şi stimulează fluxul sanguin şi limfatic, rinichii, vezica biliară, stimulează sistemul imunitar şi întreg tractul digestiv, ameliorează durerile reumatismale, îmbunătăţeşte tonusul psihic, previne îmbătrânirea şi degradarea celulară.

• Uz extern Aloe Vera: 

gelul de Aloe Vera este indicat pentru îngrijirea pielii şi în cazul durerilor articulare sau reumatice. Poate fi folosit în arsuri şi diverse leziuni cutanate, datorită efectului său dezinfectant şi cicatrizant. Se mai poate folosi pe piele și sub formă de praf, compresă, cremă, cataplasme. Are efecte minunate şi ca uz cosmetic în acnee, celulită, căderea părului, păr uscat şi deteriorat, arsuri solare, ten iritat, în igiena orală.

Recomandări şi contraindicaţii legate de consumul de Aloe Vera:

Sub formă de gel, tratamentul cu Aloe Vera se recomandă în cure de minim două luni. În această perioadă, este indicat să se excludă din alimentație ouăle şi lactatele, iar pentru favorizarea procesului de detoxifiere a organismului este important să se consume minim 2,5 l lichide pe zi (apă, ceaiuri de plante, sucuri naturale).
Preparatele ce conțin Aloe Vera sunt contraindicate persoanelor cu afecțiuni grave ale sistemului sanguin și inimii, femeilor care prezintă sîngerări uterine și femeilor însărcinate.
Înainte de a începe un tratament specific cu Aloe Vera, este recomandat să cereți îndrumarea unui medic avizat.

2 comentarii:

dentist spunea...

super

Anonim spunea...

The nutrient basics required for healthy skin are similar for everyone.
34 percent of the patients were treated using metformin, and thirty 5 % had brittle bone tissues.
It is commonly grown in gardens throughout the southwestern United States and a
lot commercial aloe is grown in Florida and aspects of the
Caribbean.

Here is my webpage raw aloe vera juice