vineri, 28 septembrie 2012

Sfecla Rosie - Campioana in lupta cu cancerul


    Sfecla roşie, una dintre legumele cele mai rezistente în timpul anotimpului rece, este un ajutor pentru organism prin aportul de energie, fiind benefică inclusiv pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieţii intrauterine, numindu-se alimentul-medicament pentru femeile însărcinate. Beneficiile sfeclei sunt cunoscute încă de acum 150 de ani, fiind o legendă  pentru proprietăţile sale vindecătoare în bolile de sânge, în cele ale ficatului şi in vindecarea tumorilor.
     Sfecla se poate consuma în stare crudă, deşi nu are un gust grozav, dar fiartă îşi pierde calităţile terapeutice. Se poate consuma în amestec cu alte rădăcinoase (morcov, ţelină, pătrunjel, varză roşie sau salată verde). Cura cu sfeclă durează minim două săptămâni şi maxim două luni, iar doza zilnică este de 100-150 grame.
    Sfecla se mai poate consuma şi ca salată. Se fierbe, în coajă, doar până se înmoaie, apoi se dă prin răzătoare, se adaugă 1-3 rădăcini de hrean, rase, sare, ulei şi oţet după gust. Se poate adăuga si puţină miere, se amestecă şi se pune într-un borcan închis ermetic cu capac. Se poate păstra la frigider. Este un remediu excelent contra răcelilor, bronşitelor, afecţiunilor reno-urinare. Creşte capacitatea de digestie si previne tot felul de tulburări digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile, balonarea etc. Salata de sfeclă este benefică şi în intoxicatiile lente – respectiv acumulările lente şi extrem de dăunătoare de toxine din alimentaţie, din apa, din aer, din diferitele ambalaje, din detergenti etc. Toate acestea se acumulează în organism şi ajung sa îl sufoce, producand afectiuni diverse, de la alergie - la reumatism, si de la scaderea imunitatii, la Alzheimer. Sfecla roşie are calitatea de a ajuta la eliminarea acestor toxine, încă de la nivel celular, şi de a ajuta la eliminarea lor prin colon, transpiraţie si diureza. Efectele sale detoxifiante sunt atat de intense, încât multe persoane care ţin cura cu suc de sfecla roşie se confrunta, în primele săptămâni, cu fenomene neplăcute, cum ar fi stările de greaţă, tulburările de tranzit intestinal, mirosul neplăcut al excreţiilor. Aceste semne sunt cunoscute in medicina naturala ca reactie de dezintoxicare si sunt semnul ca tratamentul funcţionează si da rezultate.

  Terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss, cel care a vindecat nu mai puţin de 45.000 de cazuri de cancer şi alte afecţiuni cronice vindecate cu ajutorul sucurilor de legume şi al ceaiurilor de plante a administrat cu succes sucul de sfeclă. El recomandă, contra leucemiei şi a bolilor tumorale, o combinaţie de sucuri, şi anume 100 ml suc de sfeclă roşie, 50 ml suc de rădăcină de ţelină şi 300 ml suc de morcovi, care se prepară cu ajutorul unui storcător. Acesta combinaţie se păstrează ermetic într-un recipient în frigider şi se consumă cu lingura, pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Terapeutul este de părere că sucul de sfeclă este cel mai puternic curăţător al sângelui, detoxifică ficatul şi blochează dezvoltarea tumorilor. 

  O altă modalitate de consuma sfeclă este supa care se prepară astfel : o sfeclă roşie de mici dimensiuni se taie în două. Una din cele două jumătăţi se va tăia mărunt, apoi se fierbe o oră cu alte legume tăiate mărunt, cum ar fi morcov, pătrunjel, ţelină, cartof. Când sunt aproape fierte se taie mărunt şi cealaltă jumătate de sfeclă, care se fierbe separat, doar să dea un clocot, într-o cană de borş de tărâţe. După fierberea celei în borş, lichidul obţinut, de o culoare roşu aprins, se filtrează şi se adaugă peste legumele care deja fierb, se mai adaugă sare şi ulei după gust, verdeaţă tocată şi se opreşte focul. Se obţine astfel un borş acru, de culoare roşie şi foarte bogat în betalaina şi alţi pigmenţi foarte beneficiu. Acest borş se poate administra convalescenţilor, celor cu boli de piept sau celor anemici. 

                Tratamente preventive cu ajutorul sfeclei rosii:

            Tumori canceroase

 – sfecla crudă consumată în salată şi sucul de sfeclă sunt cele mai benefice alimente pentru prevenirea bolii canceroase. Substanţele active din sfeclă rosie sunt adevărate remedii antitumorale. Leucemia, cancerul pulmonar, colo-rectal şi cel gastric pot fi prevenite cu ajutorul sfeclei datorită bogăţiei sale în substanţe antiodixante. Rădăcina sa de culoare roşie este benefică şi în formele de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel de prostată sau de sân şi în cel testicular.

            Tulburările oculare

 –s-a descoperit că luteina şi zeaxantina, doi pigmenţi aflaţi din abundenţă în rădăcina sfeclei previn aceste tulburări.

            Varice

– celor care sunt predispuşi generic spre varice li se recomandă consumul sfeclei roşii, care previne pierderea elasticităţii vaselor de sânge şi formarea dilataţiilor şi a stazelor venoase. Persoanele care deja au varice trebuie să ţină cure serioase pentru a preveni extinderea acestora.

            Leucemie

– se recomandă consumul a 450 ml de suc de sfeclă, ţelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluat. Este o puternică terapie, dar nu intră în opoziţie cu nici un alt tratament naturist sau alopat. Sucul favorizează formarea de elemente figurate ale sângelui, având efecte antitumorale directe. 

           Gastrita hiperacidă

– 100 ml suc de sfeclă se combină cu 100 ml de suc cartofi cruzi şi 500 ml suc de morcov. Din combinaţia acestora rezultă un suc cu un gust nu foarte plăcut, dar foarte eficient pentru prevenirea şi calmarea durerilor sau arsurile gastrice produse de hiperaciditate, acţionând ca un tampon la aciditatea excesivă din stomac, fiind puternic alcalin.

            Hipertensiune

-  este una dintre afecţiunile în care se pot obţine cele mai spectaculoase efecte cu acest suc. O jumătate de pahar din acest suc duce la o scădere cu până la 20% şi de asemenea, o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale.  

            Anemia feriprivă

– datorită conţinutului de fier, magneziu şi vitamina B6, sfecla rosie combate anemia, stimulează procesul de formare a globulelor roşii (hematopoieza). Se recomandă o cură timp de o lună, câte 150 grame, o dată la două-trei zile. Pentru o mai bună eficienţă se poate introduce în dietă şi gălbenuşul de ou, mazarea şi fasolea verde, spanacul şi urzica, care sunt de asemenea bogate în fier.  

            Cancerul de colon

– se poate administra sfeclă crudă sau fiartă câte 150-300 grame pe zi, preventiv, ajutând la normalizarea tranzitului intestinal şi la menţinerea tonusului psihic şi fizic al bolnavului de cancer. Substanţele nedigerabile aflate în rădăcina acestei plante (fibre alimentare) acţionează ca un burete curăţând sistematic tubul digestiv, ajutând totodată la prevenirea cancerului de colon şi de rect.

            Ateroscleroză, ischemie cardiacă

– pigmenţii şi vitaminele din rădăcina de sfeclă împiedică oxidarea colesterolului şi trigliceridelor de pe pereţii arterelor, prevenind şi chiar stopând procesul de îngroşare a acestora. Cura are o durată de 4-8 săptămâni, perioadă în care se consumă câte 150 grame, alternativ, ca suc şi ca salată, iar sfecla poate fi fiartă sau crudă.

            Poate fi un adjuvant în bolile renale

– se face un amestec din 100 ml suc de sfeclă roşie şi 400 ml suc de morcov, care este un puternic diuretic ce protejează epiteliul renal de infecţii şi ajută la refacerea sa în cazul acesta a fost lezat de infecţii sau calculi. Poate ajuta şi la eliminarea mai uşor a calculilor, având un efect relaxant asupra musculaturii netede.   

            Constipaţie

– polizaharidele şi fibrele alimentare conţinute în rădăcina de sfeclă au puterea de a debloca tranzitul intestinal şi de a elimina toxinele din colon. Se poate consuma sfeclă crudă sau fiartă amestecată cu hrean şi miere consumând zilnic până la 150 de grame.

            Diabet

– sfecla roşie este unul dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Având un gust dulce pronunţat, sfecla conţine fibre alimentare şi compuşi cu un efect uşor hipoglicemiant, poate fi consumată şi de către diabetici, fiind uşor tolerată de către aceştia. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului. 

            Hepatita cronică

– sucul de sfeclă şi sfecla roşie consumată crud protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea lor şi le stimulează să funcţioneze normal. Este o legumă bine tolerată de ficat şi previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. Sfecla este un ajutor de nădejde şi în cazul îngrăşării ficatului, ca urmare a unei intoxicaţii sau a unei otrăviri.

            Sarcina

sfecla roşie este un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a fetusului, fiind bogată în vitamine din complexul B (în special acidul folic), tratează, de asemenea, hipertensiunea şi varicele, unele dintre problemele specifice unei sarcini şi previne mutaţiile pe care le-ar suferi copilul în faza intrauterină.

            Imbunătăţeşte capacitatea de efort fizic

– sfecla roşie conţine din belşug o substanţă numită betacianină care este un stimulator de efort extraordinar. Acesta creşte capacitatea sângelui de a transportă oxigenul, scade tensiunea arterială, micşorează ritmul cardiac, fiind recomandată celor care fac efort intens şi de lungă durată

            Precauţii

    La 15 % dintre persoanele care consumă sfeclă roşie, urina capătă o culoare roşie, care nu arată vreo intoxicaţie sau vreo afecţiune, ci doar o incapacitate parţială a organismului de a asimila anumiţi nutrienţi din sfeclă. Aceasta se numeşte beturie.
     Consumul excesiv de suc de sfeclă roşie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale. La doze mari de suc de sfeclă roşie consumat simplu, fără suc de morcov, pot apărea stări de greaţă.    

 


 


 

9 comentarii:

Anonim spunea...

Cristinela:

consumand sfecla rosie (de 4 ani) am observat aceeasi coloratie a urinei (si a scaunului); spre surpriza mea in momentul in care am asociat consumul de sfecla cu un regim strict vegetarian si crud nu exista nici urma de culoare rosie in urina si scaun; mentionez ca am un storcator extractor special si obtin direct suc de baut din legume radcinoase si nu numai; consum lejer 100-150 ml de suc de sfecla asociat si cu alte legume; regimul vegetarian este o ultima solutie la intoleranta si alergia la proteinele de gluten si de lactoza (investigatii si supraveghere medicala de aproape 4 ani, varsta mea acum 45)

Vreau SăȘtiu spunea...

Fals sau adevărat ?
”Sfecla, este un depozit nemuritor de vitamine și microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, NU se distrug și NU se dezactivează în procesul de prelucrare termică.
Sucul NU e toxic, NU se descompune în procesul de prelucrare termică și nici in cel de digestie. Mai mult, isi pastreaza proprietatile chiar si după fierbere ” (Formula AS, nr 828/2008 și Remedic.ro/plante-medicinale)
Vă mulțumesc !:)

Unknown spunea...

va rog in cancerul la stomac se recomanda sucul se sfecla sau e daunator? Multum,mesc anticipat

Dr. Catalin Luca spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dr. Catalin Luca spunea...

Sfecla rosie este buna in cancer..este scris si in articolul de mai sus

Anonim spunea...

Buna seara domnule dr Catalin,va citesc aparitiile in Internet sunt f interesata de detoxifiere.Eu si sotul meu facem o cura de detoxifiere in care este inclusa si sfecla rosie dar fiarta.Astazi ca niciodata am ceva dureri in regiunea ficatului.Il simt si marit ca volum.Poate fi de la acest suc natural sau este efectul detoxifierii?Am tot cautat pe net dar nu gasesc ceva asemanator cu ce mi se intampla mie.Va rog frumos daca Ave-ti amabilitatea sa ma lamuriti.Va salutam din Austria.Lisa

Dr. Catalin Luca spunea...

Sfecla fiarta si-a pierdut multe dintre proprietatile terapeutice. Durerile sunt cauzate de detoxifiere

danirosan spunea...

Buna ziua! Am inceput de aproximativ 2 saptmanai sa consum suc de sfecla rosie cu morcov mar telina si lamaie. Insa in ultimele zile resimt niste dureri/usturimi foarte puternice in zona intestinelor. Daca am scaun sau daca imi fac putin masaj imi trece in aproximativ 15 minute. Este posibil sa fie efectul detoxifierii sau poate sa fie altceva?
Va multumesc!

Anonim spunea...

Buna seara d-le doctor crede-ti ca mai exista vre-un remediu pt Alopecia ,daca ma puteti ajuta nu mai exista fir de par pe suprafata corpului,multumesc anticipat