vineri, 28 septembrie 2012

Pătrunjelul – antialergic şi antioxidant


    Unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi, pătrunjelul este un antioxidant, un tonic general şi un purificator al organismului. El întăreşte imunitatea organismului, are un rol important în distrugerea radicalilor liberi, având proprietăţi antialergice şi antitumorale. Este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu. Conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât portocala, iar conţinutul de fier este mai mare decât al spanacului. Acesta mai conţine şi un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor şi anume histidina.

            Printre proprietăţile pătrunjelului cele mai cunoscute sunt :

- stimularea sistemului nervos,
- întăritor al sistemului de apărare al organismului
- reglează ciclul menstrual
-  antiinfecţios, vasodilatator, vermifug, antitumoral, antirahitic, antiscorbutic, diuretic, curăţă corpul de toxine, antiseptic al sângelui, al căilor urinare şi al tubului digestiv,
-  stimulează expectoraţia, eliminând din plămâni substanţele nocive,
-  favorizează creşterea transpiraţiei ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor,
-  este un bun regenerator capilar
- este un stimulent al fibrelor musculare netede
-  ajută la neutralizarea efectelor nocive ale alcoolului şi ale tutunului
    Afecţiunile în care pătrunjelul joacă un rol important sunt : stările infecţioase, alergiile, oboseală, anemie, boli ale sângelui, afecţiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, afecţiuni hepatice, dureri articulare, celulita, surmenaj fizic şi intelectual. Se pot folosi atât frunzele verzi, cât şi rădăcina.

            Cum putem consuma pătrunjelul :

  Cură cu salată de pătrunjel  

 Patrunjelul proaspat se mărunţeşte, se adaugă puţină zeamă de lămâie şi puţin ulei de măsline. Se mai poate adăuga seminţe de dovleac sau susan şi un căţel de usturoi. Timp de 10-14 zile se mănâncă zilnic câte o salată. 

 Cură cu suc de pătrunjel 

Sucul de patrunjel se obţine prin stoarcerea frunzelor în storcătorul electric şi se toarnă apă cât să le acopere. Totul se pasează până devine o pastă. Se poate bea ca atare sau se bea filtrată, imediat ce a fost preparată. Sucul de patrunjel se bea zilnic, înainte de a mânca, timp de două săptămâni.
Sucul de patrunjel fiind foarte puternic se consumă în cantităţi mici sau în amestec cu alte sucuri de legume (suc de morcov, ţelină sau spanac), deoarece cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos.


Sucul de pătrunjel nu este indicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Niciun comentariu: