miercuri, 6 februarie 2013

Cuisoarele

CUISOARELE
(Eugenia caryophyllata)


 Cuisoarele sunt muguri florali si fac parte din familia Caryophyllaceae (Myrtaceae).
 In China, curtezanele obisnuiau sa mestece cuisoare, pentru a-si parfuma respiratia de fiecare data cand era necesar sa i se adreseze imparatului. In Egipt, pe vremea faraonilor, cuisoarele erau folosite de catre preoti pentru a imbalsama corpurile celor care treceau in lumile de dincolo. Se stia cu exactitate cate cuisoare erau necesare pentru a mumifica corpurile faraonilor, in functie de greutatea acestora.
 In anumite ritualuri indoneziene, cuisoarele inflorite erau considerate sensibile si delicate precum femeile insarcinate. In preajma lor nu se facea nici un zgomot mai puternic, ca nu cumva ele sa se sperie si astfel sa-si piarda prematur mugurii.
 In secolul al VII-lea, se spune ca arabii faceau negot in Europa cu cuisoare, aceasta pretioasa mirodenie, iar medicii acelor vremuri o considerau panaceu universal, deoarece vindeca foarte multe boli. Termenul de panaceu, provine de la numele zeitei de origine greaca Panacea si era dat leacurilor care se considera ca pot vindeca toate bolile si prelungesc viata. In ayurveda (medicina traditionala indiana) se considera ca cuisoarele dinamizeaza chakra gatului (corespunzatoare glandei tiroide).
In medicina chineza, cuisoarele sunt clasificate in categoria plantelor picante al caror foc subtil poate ajuta foarte mult in diferite situatii.
 Cuisoarele se poate spune ca sunt flori solidificate, ale unui arbore din India, avand aspectul unui cui, de unde si numele lor. Trebuie alese cele groase, bine crescute, proaspete, intregi, de culoare brun inchis, care sunt usor de rupt, puternic mirositoare, cu un gust picant aromatic. Cuisoarele contin taninuri, betacaroten, flavonoide si eugenol, o substanta care se considera ca se gaseste in proportie de 90% in uleiul de cuisoare. Ele contin si sare volatila.
Cuişoarele sunt antioxidante foarte puternice, ele încarcă organismul cu energie, fortificând sistemul imunitar. Terapia cu aceşti muguri are un efect dovedit în combaterea infecţiilor, inflamaţiilor, în prevenirea formării cheagurilor de sânge şi a îmbătrânirii premature. De aceea, sunt recomandate în tratarea răcelilor, a oricăror afecţiuni respiratorii sau digestive (precum colita de putrefacţie şi balonarea), având efecte antibacteriene, sudorifice şi calmante. Ceaiul de cuişoare calmează tusea, astmul, durerile de cap sau pe cele cauzate de măsele şi de sinuzită", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Un studiu realizat la Universitatea Miguel Hernandez din Spania, de catre echipa de cercetatori condusa de dr. Juana Fernandez-Lopez a analizat proprietatile antioxidante ale mai multor plante aromatice precum oregano, rozmarin, cimbru, salvie si cuisoare. "Evaluand proprietatile cuisoarelor s-a descoperit ca acestea amana oxidarea lipidelor, proces care este principala cauza a deteriorarii alimentelor, reusind sa pastreze produsele proaspete", a declarat coordonatoarea cercetarii.Se pare ca un singur cuisor pus intr-o fiertura, prelungeste termenul de valabilitate cu 24 de ore aceasta a si facut ca ele sa fie folosite, dupa cum am amintit deja, in Egiptul antic, pentru conservarea mumiilor egiptene.
 Cuisoarele au un efect tonic cardiac, antimigrenos si stomahic. Ele reduc mucusul grosier de la nivelul creierului, stimuleaza secretia salivara, incalzesc, diminueaza si disipa si prin urmare sunt potrivite in cazuri de slabiciune si lesin, probleme dentare, hiperaciditate, vertij, maladii maligne si afectiuni ale matricii.
 Toni Ceron in cartea sa “214 elixire alchimice” mentioneaza ca acesti muguri florali care sunt cuisoarele, sunt un foarte bun remediu pentru lipsa de iubire de sine. El spune ca “focul” din esenta de cuisoare, poate “topi” mentalul dur, osificat, intelegerile intepenite in concepte calcifiate de vreme: “pe vremuri se facea asa”…Ne poate ajuta sa transcendem confuzia generata de certitudinea interioara data de suflet si modul sau corect de a organiza viata si certitudinile temporare repetate de vechi autoritati lipsite de suflet. Deci prin faptul ca elixirul din cuisoare face ca totul sa se fluidifice, sa se dinamizeze, sa circule, ele sunt un remediu special pentru lipsa noastra de iubire fata de noi insine si pentru oboseala produsa de atitudinile extremiste, rigide, fie ele in bine, fie ele in rau.

Proprietatile cuisoarelor:
Bactericid, antiseptic local, inhibitor al agregatiei plachetare,
analgezic, tonic aromatic, carminativ.

Indicatii:
Astenii, probleme digestive, ulcer stomacal(regenereaza mucoasa gastrica), respiratie rau mirositoare.

Cuisoarele pot fi folosite fie ca atare, 1-2 cuisoare pastrate in gura pana se inmoaie iar apoi mestecate fara graba si inghitite sau rasnite si tinute sub limba 10-15 min sau pe locul dureros pentru a-l anestezia, fie sub forma de ceai, fie sub forma de infuzie.

Infuzia de cuisoare

Mod de preparare: Într-o cană de apă fierbinte, adaugăm 3-4 cuişoare măcinate. Lasăm licoarea sa se infuzeze zece minute. Putem adauga miere dupa gust.
Cum se administrează: Se bea câte două ceşti pe zi, cu înghiţituri mici. Ceaiul are efect calmant în caz de greaţă, de sughiţ, de dureri cauzate de sinuzită. De asemenea, ceaiul combate hipertensiunea arterială, impotenţa (în amestec cu ceai negru-în părţi egale) şi stimulează digestia. O cană de infuzie băută seara, după cină, alungă insomnia.
Cuisoarele mai pot fi folosite si sub forma de macerat la rece.
Mod de preparare: Seara se adauga 3-7 cuisoare macinate intr-o cana cu apa rece de izvor, se acopera si se lasa pana dimineata. Dimineata se strecoara si se foloseste maceratul.
Cuisoarele pot fi folosite ca si mirodenie in prepararea dulciurilor. Turta dulce a sarbatorilor de iarna nu poate fi lipsita de gustul cuisoarelor. De asemenea, vinul fiert pe care il bem tinandu-ne mainile reci de afara, pe canuta si privind jocul fulgilor de nea pe fereastra, nu poate fi lipsit de aroma iernii data de cuisoare si scortisoara.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ma intereseaza daca inghitite intregi, cuisoarele pot trece prin tractul digestiv intacte, cum se intampla de exemplu cu semintele de in, care trebuie neaparat macinate pentru a avea parte de toate beneficiile lor.

Anonim spunea...

se pot folosi cuisoarele dc intentionez sa raman insarcinata? dar in cazul unui ulcer duodenal?

Anonim spunea...

Pentru diabet sint bune?
Si cum se folosesc sa aiva efect mai bun?