joi, 4 octombrie 2012

Cura cu Catina


CĂTINA


    Cătina (Hipophae rhamnoides), una dintre speciile vegetale cele mai rezistente din lume, este un arbust cu fructe mărunte, portocalii, puţin pretenţios la condiţiile de sol şi precipitaţii, rezistand atat secetei cat si frigului iernii.

   
    Unde găsim cătina

Catina un excelent remediu


    Cătina o găsim din Carpaţi şi până în Himalaya, la altitudini de 5000 metri, rezistând pe ramuri fără să-şi piardă proprietăţile terapeutice nici la geruri de minus 40 de grade Celsius, sub zăpezi de 1 metru.        

    Ce putem folosi de la cătină 

 De la cătină se pot folosi scoarta, ramurile, frunzele si fructele.

  Frunzele de cătină

    Frunzele de cătină conţin majoritatea vitaminelor şi mineralelor necesare organismului uman, fiind o adevărată farmacie naturala.

   Scoarţa şi ramurile de cătină

    Puţini ştiu, că şi scoarţa de pe ramuri are efecte astringente, antiseptice şi remineralizante puternice, iar rădăcinile sunt un stimulent imunitar foarte eficace.
    Din scoarţă şi ramuri de cătina putem prepara : pulbere, tinctura, decoct, preparat dezinfectant. Pulberea se obţine din scoarţa cătinei care se lasă la uscat timp de două săptămâni, după care se macină prin râşniţă electrică de cafea. Se  administrează câte o jumătate de lingură de 4 ori pe zi. Tinctura se obţine din 7 linguri de praf de coajă ce se pun într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 grade, se lasă la macerat 15 zile, apoi se strecoară. Se recomandă a se lua de 3 ori pe zi câte o linguriţă diluată în 100 ml apă. Se poate aplica şi extern, dacă este tolerată, pe răni, ca cicatrizant. Decoctul se obţine din ramurile de cătină, se pun mărunţite într-o jumătate de litru de apă şi se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară. Ce se obţine se pune deoparte, iar ramurile se toacă şi se fierb timp de 20 de minte la foc mic, după care se strecoară şi se lasă la răcit. În final se amestecă cele două preparate care se poate consuma pe parcursul unei zile.    

    Fructele de cătină

    Fructele de cătina se pot prepara sub formă de suc proaspăt, sirop, pulbere de fructe uscate şi ulei de cătină.

     Sucul de cătină

    Fructele de cătină proaspăt culese se spală cu apă rece, se zdrobesc cu mixerul sau prin maşina de tocat, obţinându-se astfel un suc gros, de culoare portocalie, care se consumă în 24 de ore de la preparare. Se pot lua 2-3 linguri de 4 ori pe zi, diluat cu suc de mere.

     Siropul de cătină

    Pentru sirop se amestecă jumătate de litru de suc cu o jumătate de litru de miere. Apoi se omogenizează și se păstrează într-o sticlă ermetic închisă, la frigider. Se iau câte 4-6 linguri pe zi, în cure cât mai lungi.

Fructele de Catina un antioxidant, energizant şi fortifiant natural

    Pulberea de cătină

    Fructele uscate se macină cu o râșniță electrică de cafea obtinându-se astfel o pulbere, care este un bun vitaminizant și remineralizant. Se pot lua câte o linguriță de 4 ori pe zi.

   Uleiul de cătină

    Uleiul de cătină poate fi găsit doar în magazinele Plafar și în farmacii, fiind extras de o aparatură specială. Se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, minimum 3 săptămâni.   

    În tratamentele interne, Catina este recomandată pentru :

Energizant şi fortifiant

- in perioadele in care suntem slabiti, devitalizati dar si in perioadele reci ale iernii, Catina este un excelent energizant şi fortifiant al organismului.
Unul dintre remediile naturale ale cătinei este un energizant şi un fortifiant al organismului în perioadele reci.   

Hepatită acută, cronică evolutivă, ciroze în faze incipiente

– se poate prepara dintr-un sfert de litru de decoct de ramuri combinat cu 100 ml suc proaspăt de cătină, iar rezultatul, un tonic hepatic extraordinar, cu efecte antivirale. Se beau două pahare pe zi (400 ml), zilnic, timp de două luni.

Hemoragii interne

– se recomandă două lingurițe de pulbere de scoarță de cătină pe stomacul gol, cu puțină apă, având efecte astringente și cicatrizante.

Imunitate scăzută

– cură cu suc de cătină, se beau 3 lnguri, de 4 ori pe zi, duliat în puțină apă sau suc de mere. Având efecte vitaminizante și mineralizante organismul poate lupta cu boala.

Copii distrofici, rahitici, sensibili la boli

– se iau câte 6 lingurițe din suc de fructe cu decoct de tulpini de cătină, în părți egale.

Pneumonie, bronşită

– 6 linguri de sirop de cătină zilnic, pe stomacul gol, cu puțină apă.

Sterilitate feminină şi masculinăCrengile si frunzele de Catina sunt un stimulent imunitar natural

- se recomandă o cură cu ulei de cătină, 30 de picături de două ori pe zi, reglând activitatea hormonală, atât la bărbați, cât și la femei

Anxietate, depresie

– tratamentul constă într-un amestec de suc de cătină cu decoct de cătină, cătina conținând serotonină ce ajută la instalarea unei stări de liniște, calm, curaj și optimism.

Deficientele splinei

– se amestecă o parte de tinctură de scoarță cu trei părți de suc de fructe, din care se ia câte o linguriță de 4 ori pe zi, timp de minim 2 luni.

Diaree

– se iau câte 1-3 lingurițe de pulbere de scoarță, iar pentru o perioadă mai lungă se beau 3 căni pe zi de decoct de ramuri. Este benefică pentru tratarea colitelor, cistitelor hemoragice, enteritelor.

În tratamentele externe, Cătina se poate folosi la :

Râie

– se aplică pe locul afectat o pastă ce se obține din cenușă de ramuri de cătină amestecată cu oțet. Se unge bine locul, se pune peste o folie de plastic, se leagă, ținându-se timp de 4 ore, de două ori pe zi, timp de o săptămână.

Eczeme infecțioase

- se aplică pe locul afectat preparatul de mai sus (cenusa ramurilor amestecata cu oțet) de două ori pe zi, până se vindecă.

Protejează pielea împotriva razelor ultraviolete și a frigului

– se amestecă 50 de picături de ulei cu o lingură de unguent, obișnuit, și se obține o cremă de protecție excelentă. Se păstrează la rece și se aplică ori de câte ori este nevoie.

Un comentariu:

Prunica spunea...

Am inteles ca acest ulei de catina trebuie sa fie obtinut prin presare mecanica pentru a pastra proprietatile